Dzisiaj kolejne bułeczki : tym razem razowe ze słonecznikiem i siemiem lnianym bogate źródło błonnika na śniadanie lub kolację.
Składniki na 6 bułek :
- 0,5 kg mąki razowej
- 300 ml wody
- opakowanie drożdży suchych – 7-8 g
- 3 łyżki stołowe oliwy lub oleju
- szczypta soli
- 2 łyżki słonecznika i 2 łyżki siemienia
Wszystkie składniki zagniatamy na jednolitą masę, odkładamy w misce przykrytej ręcznikiem w ciepłe miejsce na jakieś 2 -3 godziny, tak, żeby nasze ciasto ładnie nam wyrosło.
Następnie z ciasta formujemy 6 okrągłych bułeczek, układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy ręcznikiem na 1 godzinę i czekamy aż urosną.
Po godzinie całość możemy ale nie musimy dodatkowo oprószyć ziarnami.
Bułki pieczemy w 180 stopniach przez 25 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz