środa, 10 kwietnia 2013

domowe bułki maślane


smak bułek „maślanych” kojarzy mi się z dzieciństwem, jednak ich smak wielbię do dzisiaj :) druga propozycja śniadania : bułki mleczne + dżem + kubek zbożowej kawy z mlekiem :)
składniki :
  • szklanka ciepłego mleka
  • 1 i 1/3 opakowania drożdży suchych
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1/3 kostki margaryny ( roztopionej i ostudzonej)
  • 2 żółtka
  • skórka starta z 1 cytryny
  • szczypta soli
krok po kroku 
1) drożdże rozpuszczamy w mleku z dodatkiem 1 łyżki cukru pudru ( dokładnie), nakrywamy je ręcznikiem o stawiamy w ciepłym miejscu czekając aż zaczną nam intensywnie pracować
2) Kiedy nasze drożdże wyrosną dodajemy do nich nasze żółtka, skórkę, 2 łyżki cukru pudru, szczyptę soli i mąkę.
Z całości zagniatamy ciasto, które okrywamy ręcznikiem i czekamy aż wyrośnie. Kiedy zwiększy swoją objętość formujemy okrągłe bułeczki, układamy je na blaszce wyłożonej papierem i ponownie nakrywamy ręcznikiem, aż nam się powiększą.
Przed włożeniem do piekarnika smarujemy je roztrzepanym białkiem.
3) wkładamy do piekarnika na 20-25 minut i pieczemy w temp 180 stopni

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz