smak bułek „maślanych” kojarzy mi się z dzieciństwem, jednak ich smak wielbię do dzisiaj druga propozycja śniadania : bułki mleczne + dżem + kubek zbożowej kawy z mlekiem
składniki :
- szklanka ciepłego mleka
- 1 i 1/3 opakowania drożdży suchych
- 3 szklanki mąki pszennej
- 3 łyżki cukru pudru
- 1/3 kostki margaryny ( roztopionej i ostudzonej)
- 2 żółtka
- skórka starta z 1 cytryny
- szczypta soli
krok po kroku
1) drożdże rozpuszczamy w mleku z dodatkiem 1 łyżki cukru pudru ( dokładnie), nakrywamy je ręcznikiem o stawiamy w ciepłym miejscu czekając aż zaczną nam intensywnie pracować
2) Kiedy nasze drożdże wyrosną dodajemy do nich nasze żółtka, skórkę, 2 łyżki cukru pudru, szczyptę soli i mąkę.
Z całości zagniatamy ciasto, które okrywamy ręcznikiem i czekamy aż wyrośnie. Kiedy zwiększy swoją objętość formujemy okrągłe bułeczki, układamy je na blaszce wyłożonej papierem i ponownie nakrywamy ręcznikiem, aż nam się powiększą.
Przed włożeniem do piekarnika smarujemy je roztrzepanym białkiem.
3) wkładamy do piekarnika na 20-25 minut i pieczemy w temp 180 stopni
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz