chrupiąca bułka i parówki np. Berlinki – moje ulubione śniadanko sobotnie i nie tylko dzisiaj zabrałam się za robienie swoich bułek : kajzerki pszenno – żytnie z płatkami owsianymi i siemiem lnianym
składniki :
- 3/4 szklanki płatków owsianych – górskich
- 1 duża łyżka masła
- około szklanka gorącej wody
- szczypta soli
całość mieszamy ze sobą i czekamy aż nasza papka ostygnie
- pół szklanki siemienia lnianego
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 1,5 szklanki mąki żytniej
- paczka suchych drożdży około 8 g
- 1/5 szklanki letniej wody
- roztrzepane białko + sezam = posypka na wierzch
co i jak :
nasze sypkie drożdże rozpuszczamy w letniej wodzie i odstawiamy na 10-15 minut, po czym wrzucamy je do większej miski i łączymy z naszą papką z płatków, siemię lnianym, mieszamy i dodajemy mąki : pszenną i żytnią, ciasto wyrzucamy na blat lub stolnicę i ugniatamy, następnie przykrywamy je ręcznikiem i czekamy aż nam urośnie.
z wyrośniętego ciasta formujemy okrągłe bułki i układamy je na papierze do pieczenia na blaszce, znowu przykrywamy ręcznikiem i dajemy im jakieś 20-30 minut na wyrośnięcie, następnie nożem robimy na każdej bułeczce gwiazdkę, smarujemy każdą z osobna roztrzepanym białkiem i posypujemy sezamem,
pieczemy w temp. 200 stopni przez 20 minut
gotowe !
smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz