środa, 10 kwietnia 2013

domowe kajzerki


chrupiąca bułka i parówki np. Berlinki – moje ulubione śniadanko sobotnie i nie tylko :)dzisiaj zabrałam się za robienie swoich bułek : kajzerki pszenno – żytnie z płatkami owsianymi i siemiem lnianym :)
składniki :
  • 3/4 szklanki płatków owsianych – górskich :)
  • 1 duża łyżka masła
  • około szklanka gorącej wody
  • szczypta soli
całość mieszamy ze sobą i czekamy aż nasza papka ostygnie
  • pół szklanki siemienia lnianego
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1,5 szklanki mąki żytniej
  • paczka suchych drożdży około 8 g
  • 1/5 szklanki letniej wody
  • roztrzepane białko  + sezam = posypka na wierzch
co i jak :
nasze sypkie drożdże rozpuszczamy w letniej wodzie i odstawiamy na 10-15 minut, po czym wrzucamy je do większej miski  i łączymy z naszą papką z płatków, siemię lnianym, mieszamy i dodajemy mąki : pszenną i żytnią, ciasto wyrzucamy na blat lub stolnicę i ugniatamy, następnie przykrywamy je ręcznikiem i czekamy aż nam urośnie.
z wyrośniętego ciasta formujemy okrągłe bułki i układamy je na papierze do pieczenia na blaszce, znowu przykrywamy ręcznikiem i dajemy im jakieś 20-30 minut na wyrośnięcie, następnie nożem robimy na każdej bułeczce gwiazdkę, smarujemy każdą z osobna roztrzepanym białkiem i posypujemy sezamem,
pieczemy w temp. 200 stopni przez 20 minut
gotowe !
smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz