Czy wy też tak macie, że kiedy na dworze robi się zimno, pada deszcz to zamykacie się w pokoju z ciepłą, owocowa herbatką ?
U mnie nieodłącznym elementem herbatki czy kawy jest jakieś ciasto lub ciasteczko Ze względu na wczorajszą aurę za oknem postanowiłam upiec kruche ciasteczka – idealne do moczenia w herbacie.
Do ich wykonania użyłam dwóch foremek : jedną w kształcie serduszka drugą w kształcie motylka – był to dodatek do pierwszego magazynu Dekoracje Ciasta. Połowę zrobiłam z dżemem z czarnej porzeczki, druga tradycyjną kruchą posypaną kakao.
Jeśli chodzi o samą technikę robienia ciastek z dżemem to wykorzystujemy do nich 2 ciastka tej samej wielkości ( forma surowa przed pieczeniem), w jednym ciastku robimy dziurki, drugie ciast smarujemy cienką warstwą dżemu (smarując je grubo dżem zacznie wyciekać i wyglądać niezbyt estetycznie). Następnie ciastko z dziurkami nakładamy na to posmarowane, smarujemy wierzch roztrzepanym białkiem, posypujemy cukrem i układamy na papierze pergaminowym na blaszce.
Składniki na ciastka :
30 dag mąki
15 dag tłuszczu
10 dag cukru pudru
2 żółtka
2 łyżki śmietany 12 %
cukier waniliowy
szczypta soli
Mąkę przesiewamy na stolnicy, dodajemy posiekany nożem tłuszcz, cukier, żółtka, śmietanę, cukier waniliowy, szczyptę soli i całość zagniatamy na jednolitą masę. Jeśli ciasto się mocno klei – dodajemy mąkę.
Ciasto wkładamy do folii aluminiowej, albo worka i wkładamy do lodówki, aby nam troszkę stężało.
Posypujemy blat kuchenny mąką i rozkładamy na nim ciasto.
Następnie rozwałkowujemy je na grubość ok 3 mm i wykrawamy ciasteczka, smarujemy je roztrzepanym białkiem, posypujemy cukrem i wkładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Pieczemy do uzyskania jasnożółtego koloru.
Jeśli decydujecie się na ciastka z dżemem porcję jaką podałam wyżej trzeba zrobić z podwójnej ilości ponieważ do przygotowania jednego dżemowego potrzebne 2 kruche.
Smacznego
jak Wam się podobają ciasteczka ?
U mnie nieodłącznym elementem herbatki czy kawy jest jakieś ciasto lub ciasteczko Ze względu na wczorajszą aurę za oknem postanowiłam upiec kruche ciasteczka – idealne do moczenia w herbacie.
Do ich wykonania użyłam dwóch foremek : jedną w kształcie serduszka drugą w kształcie motylka – był to dodatek do pierwszego magazynu Dekoracje Ciasta. Połowę zrobiłam z dżemem z czarnej porzeczki, druga tradycyjną kruchą posypaną kakao.
Jeśli chodzi o samą technikę robienia ciastek z dżemem to wykorzystujemy do nich 2 ciastka tej samej wielkości ( forma surowa przed pieczeniem), w jednym ciastku robimy dziurki, drugie ciast smarujemy cienką warstwą dżemu (smarując je grubo dżem zacznie wyciekać i wyglądać niezbyt estetycznie). Następnie ciastko z dziurkami nakładamy na to posmarowane, smarujemy wierzch roztrzepanym białkiem, posypujemy cukrem i układamy na papierze pergaminowym na blaszce.
Składniki na ciastka :
30 dag mąki
15 dag tłuszczu
10 dag cukru pudru
2 żółtka
2 łyżki śmietany 12 %
cukier waniliowy
szczypta soli
Mąkę przesiewamy na stolnicy, dodajemy posiekany nożem tłuszcz, cukier, żółtka, śmietanę, cukier waniliowy, szczyptę soli i całość zagniatamy na jednolitą masę. Jeśli ciasto się mocno klei – dodajemy mąkę.
Ciasto wkładamy do folii aluminiowej, albo worka i wkładamy do lodówki, aby nam troszkę stężało.
Posypujemy blat kuchenny mąką i rozkładamy na nim ciasto.
Następnie rozwałkowujemy je na grubość ok 3 mm i wykrawamy ciasteczka, smarujemy je roztrzepanym białkiem, posypujemy cukrem i wkładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Pieczemy do uzyskania jasnożółtego koloru.
Jeśli decydujecie się na ciastka z dżemem porcję jaką podałam wyżej trzeba zrobić z podwójnej ilości ponieważ do przygotowania jednego dżemowego potrzebne 2 kruche.
Smacznego
jak Wam się podobają ciasteczka ?
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz