środa, 10 kwietnia 2013

kurczak miodowo -musztardowy w ziołach : mniam !


moja kolejna propozycja obiadu z cyklu : smacznie, szybko i zdrowo, proste w przygotowaniu danie, które z pewnością zadowoli nawet wybrednych smakoszy :)
na 2 porcje potrzebujemy :
  • jedną dużą, podwójną pierś z kurczaka
  • 2 woreczki ryżu paraboiled
  • opakowanie fasoli szparagowej mrożonej
  • pomidor
  • szczypiorek
  • miód
  • musztarda
  • tymianek, rozmaryn, liść laurowy, kurkuma, vegeta, przyprawa do ziemniaków
  • masło
w miseczce mieszamy łyżkę miodu + łyżkę musztardy+tymianek+rozmaryn, w otrzymanej marynacie obtaczamy naszego kurczaka ( najlepiej zrobić to 2-3 godziny przed pieczeniem, wtedy będzie bardziej aromatyczny), kurczaka wkładamy do folii – rękawa do pieczenia i pieczemy w piekarniku około 30 minut, pod koniec pieczenia nacinamy folię, żeby kurczak zarumienił się z wierzchu.


w osobnym garnku zagotowujemy wodę, wsypujemy troszkę vegety i kurkumy, w tej wodzie gotujemy ryż
w drugim garnku z dodatkiem liścia laurowego i szczypty vegety gotujemy fasolkę, kiedy nałożymy ją na talerz połóżmy na niej płatki masła, a kiedy masło zacznie się topić oprószmy fasolkę przyprawą do ziemniaków – ja używam prymata jest delikatna i najbardziej mi smakuje.
ryż dekorujemy pomidorem i szczypiorkiem
smacznego:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz