środa, 10 kwietnia 2013

ciasto kokosowo - makowe


pyszne, lekkie ciasto, łatwe w przygotowaniu i ładnie prezentujące się na talerzu, przepis ze słynnej książki siostry Anastazji :)
składniki na ciasto :
10 białek
0,5 kostki margaryny
szklanka mąki
szkalnka cukru
szklanka maku
łyżka stołowa proszku do pieczenia

masa kokosowa
2 szklanki mleka
1,4 kostki miękkiej margaryny
żółtko
3 łyżki stołowe mąki pszennej
9 łyżek wiórek kokosowych
szkalnka cukru pudru

moja dekoracja :
migdały w całości i płatki migdałów


robimy ciacho :
margarynę roztapiamy i odstawiamy na bok, tak, żeby ostygła, nasze białka ubijamy na sztywną pianę , w międzyczasie dodajemy nasz cukier, kiedy nasza margaryna ostygnie, łączymy ją z białkami ubitymi na sztywno i delikatnie mieszamy

w osobnej misce mieszamy mąkę z proszkiem i makiem, tak żeby całość ładnie nam się wymieszała po czym łączymy te składniki z białkową pianą, powstałe ciasto wlewamy na dużą blachę i pieczemy w temp 180 stopni przez około 30 minut, po pieczeniu odstawiamy ciasto do wystygnięcia, a kiedy to się stanie dzielimy nitką na pół, tak, żeby otrzymać 2 części, które przesmarujemy naszą masą

masa :
1 szklankę mleka zagotowujemy, w drugiej rozpuszczamy wiórki z mąką i żółtkiem, kiedy nasze mleko zagotujemy dodajemy nasze wiórki i mieszamy szybciutko, żeby nie zrobiły nam się grudki, całość gotujemy jeszcze  kilka minut aż nasza masa będzie gęsta, kiedy nabierze konsystencji odstawiamy na bok, aż ostygnie

w miseczce ucieramy cukier puder z masłem ( musi być miękkie), powstałą masę dodajemy do masy wiórkowej ( po ostygnięciu)

nasza pyszna kokosowa masa jest gotowa i możemy ją przełożyć ciasto, wierzch dekoruję migdałami – tak jak widać na załączonych zdjęciach :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz