środa, 10 kwietnia 2013

pizza na szybko : z ciasta naleśnikowego


Genialny przepis dla wszystkich miłośników pizzy, którzy nie lubią lub nie mają czasu na zagniatanie ciasta i pieczenie w piekarniku. Przepis wypróbowany, efekt końcowy widać na talerzu : pyszności !
Z podanych niżej porcji mi wyszły 2 wielki pizze z duże patelni : dla bardzo głodnej osoby, połowa patelni to max, także możemy zrobić pizze na mniejszych patelniach i wyjdą nam wtedy 4 porcje.
Ciasto :
2 jajka
2 szklanki mleka
2,5 szklanki mąki
sól, pieprz, oregano, kminek, curry
0,5 łyżeczki przyprawy do pizzy

Dodatki
1 cebula
1 czerwona papryka
15-20 dag szynki
15-20 dag sera żółtego
3 łyżki kukurydzy z puszki
3 łyżki groszku z puszki
pomidorki koktajlowe

cebulkę kroimy drobno i podsmażamy na maśle, odstawiamy na bok, aż ostygnie.
ser ścieramy na tarce
do miski wrzucamy wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe i wszystko miksujemy, pod koniec  dodajemy naszą schłodzoną cebulkę i ser żółty, delikatnie mieszamy.
w osobnej misce mieszamy pokrojoną w kostkę szynkę, paprykę oraz groszek i kukurydzę.

pomidorki kroimy na połówki, jeśli nie mamy koktajlowych kroimy zwykłe : ale wydrążamy środki, żeby ciasto nam się za bardzo nie rozpłynęło, na patelni rozgrzewamy olej /oliwę, układamy pomidorki, zalewamy je ciastem naleśnikowym i szybciutko układamy na wierzch dodatki, przykrywamy naszą pizzę pokrywką i smażymy kilka minut, następnie przewracamy pizze na drugą stronę i zapiekamy kolejne 4-5 minut :)

pizza dobrze smakuje z ketchupem i sosem czosnkowym


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz